Direktlänk till inlägg 13 juli 2019

RECEPT: Hemmagjord modersmjölksersättning

Av Flaskmataren - 13 juli 2019 20:58

Följande recept på hemmagjord modersmjölksersättning är min svenska anpassning från Weston A. Prices Foundations Homemade Baby Formula. Receptet ser ganska omfattande ut men det svåraste momentet är egentligen att samla alla ingredienser första gången. Man kommer in i tillverkningen - jättesnabbt!

.


Mjölkbaserad modersmjölksersättning

Drygt 1 L


Ingredienser

Laktosvätskan

445 ml rent vatten, filtrerat (2 C minus 2 TBS)*
4 msk laktos

2 tsk gelatin*

2 tsk kallpressad smakneutral kokosolja (t.ex. Kung Markatta)

1/4 tsk smörolja (valfritt) (OBS! Från utlandet)


Mjölkblandningen

475 ml lågpastöriserad ohomogeniserad mjölk (Lantmjölk)*

4 msk hemmagjord avrunnen vassle som vätska (ej pulver!)*

2 msk grädde (mer om barnet snabbt blir hungrigt)


Pulvren

1/4 tsk solroslecitin (valfritt)*

1/4 tsk Super Infant eller Bio-Kult Infantis (mjölksyrebakterier med bifidobacterium infantis)

1/4 tsk acerolapulver

2 tsk näringsjäst


Oljorna
½ tsk fermenterad torskleverolja (OBS! Från utlandet) el. jungfrutorskleverolja (el. 1 tsk vanlig)

1 tsk kallpressad ofiltrerad olivolja (t.ex. Kung Markatta)*

1 tsk kallpressad solrosolja (t.ex. Kung Markatta)*


Instruktioner

1. Värm upp hälften av vattnet på svag värme.

2. Tillsätt laktos, gelatin, kokosolja och smörolja och låt blandningen smälta. Rör om emellanåt.

3. Under tiden, tillsätt övriga ingredienser i en blender och mixa samman lätt.

4. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt resten av vattnet.

5. Tillsätt vattenblandningen bland övriga ingredienser och mixa ungefär 3 sekunder.

6. Förvara ersättningen i glasflaskor eller glasburkar i kylskåpet.*
7. Värm lämplig mängd ersättning i glasflaskor som du placerar i kastrull med hett vatten eller i en flaskvärmare. Värm aldrig flaskorna i mikrovågsugnen!*


.
*Kommentarer

Vatten: Originalreceptet anger att vattnet ska vara filtrerat. Jag har använt vanligt svenskt kranvatten med gott resultat. Jag har låtit vattnet rinna en liten stund innan jag tappat upp. Naturligtvis, ombesörj att vattnet är friskt, i synnerhet om du har egen brunn. Köp hellre vatten om du är osäker samt inte äger vattenfilter!


Gelatin: Gelatinet gör att de flesta bebisar kan spjälka ersättningen bättre. Originalreceptet rekommenderar gelatin utvunnet från gräsbetesätande kor för bästa kvalitet. Jag har använt vanligt gelatin från affären med gott resultat. Gelatinet gör att ersättningen tjocknar i kylen och får en puddinglik konsistens. Det ska se ut så! Ersättningen blir rinnig igen när den värms upp. Om du tinar ersättning från frusen form i, i kylskåpet eller i vattenbad, så blir ersättningen skiktad och sedan tunn och rinnig när du mixat ihop den med en stavmixer. Den fortsätter ofta vara i vätskeform snarare än puddingform när den står i kylskåpet. Så länge allting är en slät vätska så går den utmärkt att använda.


Mjölk: Originalreceptet anger att mjölken ska vara opastöriserad och ohomogeniserad ("raw milk") vilket är den enda form av färskmjölk som WAPF rekommenderar. De anger även att om den enda form av mjölk som finns tillgänglig är kommersiell mjölk ska man föredragsvis välja ekologisk, ohomogeniserad standardmjölk samt fermentera den med piima eller kefir för att återställa ensymer. Jag har testat att syra så kallad Lantmjölk (ohomogeniserad och lågpastöriserad) med resultatet att ersättningen först blev yoghurt och sedan skiktade sig snabbt när den stod i kylen. Vasslen samt tillsättningen av bakteriepulvret gör att det blir för många mikroorganismer och att en fermenteringen sker väldigt snabbt. Denna skiktade variant är egentligen inte farlig att ge till bebisen men det gjorde min hårdare i magen och den föredrog också den slätare varianten. Jag har därför valt att följa receptet som det är skrivet men att använda lantmjölk istället för "raw milk" utan krusiduller. Det här gått alldeles utmärkt.


Vassle: Vasslen ska vara hemmagjord i vätskeform och ej kommersiell i pulverform. Utgå från färdig kefir som du har gjort själv eller från yoghurt med levande mjölksyrebakterier som du köper i affären. Ju bredare bakterieflora desto bättre. Häll den syrade mjölken genom en kökshandduk (ej frotté!). Fös ihop ändarna så att du får en liten säck och försegla på valfritt sätt. Jag använder långa påsklämmor. Häng upp säcken ovanför en bunke på lämpligt sätt, till exempel med snöre som du fäster i handtaget på en skåplucka. Det som droppar ner i bunken är vasslen, en gulgrönaktig och dimmig vätska. Spara den! Ät upp färskostmassan som blir kvar i handduken. Du kan till exempel äta upp den med lite honung (OBS! Ej för barn under 1 år!). Här är en länk med instruktioner samt video från The Healthy Home Economist.


Solroslecitin: Solroslecitin (ej sojalecitin!) ingår inte i originalreceptet och jag vet inte WAPFs förhållningssätt till det är. Jag tillsätter en liten dos för att få till emulsionen mellan fetterna och vätskorna i det här receptet i ännu högre grad. Lecitin är ett naturligt ämne och finns bland annat i äggulor. Det är lecitinet i äggulor som gör att du till exempel kan blanda olja och vinäger till majonäs. Lecitin finns också i rikliga mängder i hjärnan i det myelin som skyddar dina nervceller. Lecitin främjar inlärningsförmågan och minne samt koncentrationsförmåga. Det finns mer att säga om lecitin så gör gärna din research. Jag använder det men du behöver inte om du inte vill.


Mjölksyrebakterier med bifidobacterium infantis: Produkten som ingår i originalreceptet för att bistå med bakterien bibifidobacterium infantis finns inte att få tag i Europa. Jag har hittat en ersättande produkt som heter Super Infant där denna bakterie ingår. På plussidan innehåller den flera olika typer av bakterier som är bra för din lilla bebis. På minussidan innehåller den dessutom maltodextrin och askorbinsyra samt kan innehålla spår av soja (och mjölk även om det är mindre relevant här då ju ersättningen är mjölkbaserad). Jag beslutade mig för att man trots allt använder en sådan liten mängd att det får vara värt att tillsätta det i ersättningen trots allt. Du får göra en egen bedömning.
OBS! Senare har jag även hittat produkten Bio-Kult Infantis med lite renare innehållsförteckning och fler bakteriestammar som jag tänker använda istället om jag behöver komplettera med ersättning även till framtida barn.


Torskleverolja: Välj i första hand fermenterad torsleverolja från Green Pastures (köps från utlandet) eller jungfrutorskleverolja från Rosita (finns att köpa i Sverige). I övrigt har jag bara sett Möllers Tran med citronsmak vilken är vad jag förstår en processerad produkt med tillsatta syntetiska vitaminer vilket jag själv skulle avstå ifrån. Mycket viktigt att du väljer den neutrala utan smak!


Olivolja: Använd endast kallpressad jungfruolja, helst ofilrerad, eftersom oljan annars kan sakna vitamin-E. Jag använder en kallextraherad och ofiltrerad jungfruolja som heter Agricolto av märket Grappolini. Den kan vara svår att få tag i så välj det bästa som du kan få tag på och som du har råd med.


Solrosolja: Använd endast kallpressad solrosolja eftersom oljan annars kan sakna vitamin-E. I kompletterande instruktioner till originalreceptet argumenterar Chris Masterjohn, PhD, för att mängden solrosolja borde minskas till hälften, från 1 tsk till 1/2 tsk. Jag följde angivelserna i originalreceptet och det gick bra.


Förvaring: Jag föredrar att göra flera batcher åt gången vilket betyder att jag måste frysa in den färdiga ersättningen och ta fram allt eftersom. Tyvärr är vårt frysutrymme besgränsat och jag använder kvalitativa dubbelförslutande påsar istället för de rekommenderade glasburkarna. Detta avråder WAPF ifrån men det fungerar för oss. Ersättningen skiktar sig när den tinas från att ha varit frusen. Det går väldigt enkelt att få ihop den igen med hjälp av en stavmixer. Ibland fortsätter ersättningen att vara rinnig och inte bli pudding (den innehåller gelatin) när den en gång varit frusen. Så länge den är slät och sammanhållen så går den utmärkt att använda.


Värmning: WAPF rekommenderar som synes inte att man värmer flaskor med ersättning i mikron. Deras argument är tvåfaldigt. Dels menar de att näringen förstörs i mikro och dels att den ojämna värmningen riskerar att skapa värmefickor som kan bränna barnet. Det första argumentet är kontroversiellt och omfattas av enorma debatter. Det går vi inte in på här. Jag fick lära mig att värma ersättningen i mikron på BB och jag har fortsatt med det av praktiska skäl. Det är ingen lång värmning det är tal om. På 800W brukar jag för varje 50 ml värma flaskan i 15 sekunder. Jag gör också ett avbrott i värmningen efter varje 15 sekunder för att snurra flaskan så att ersättningen blir jämnt uppvärmd. Om jag ska värma 150 ml så värmer jag den alltså först i 15 sekunder, pausar och snurrar flaskan och upprepar därefter dessa 2 steg ytterligare två gånger. Jag valde personligen bort flaskvärmare eftersom 1) att jag inte vill att ersättningen ska fermenteras om den står länge i värmen och 2) att formen inte passar Medela SNS tillmatningsset, tillmatningssetet jag använde. Självklart måste du försäkra dig om att modersmjölksersättningen är lagom varm innan du matar bebisen så att den inte bränner sig!



Q&A

Måste man göra egen ersättning? Duger det inte med den man köper i affären?

Nej. Jag tycker personligen inte att kommersiell modersmjölksersättning är tillräckligt bra, men om du kommer fram till ett annat beslut än vad jag har gjort, så grattis! Beröm dig själv för att du har gjort ett informerat och medvetet val som är det bästa för dig och din familj. Vi kan skiljas som vänner och gå vidare med våra liv!


Det verkar omständigt att införskaffa den där smöroljan och fermenterade torskleveroljan från utlandet. Vad använder jag istället?

Du kan hoppa över smöroljan helt om det blir för krångligt att införskaffa. Smöroljan ger vitamin-K som fungerar i synergi med vitamin-A och vitamin-D i torskleveroljan men mjölk och grädde har den i mindre dos. Sedan kan du köpa fermenterad torskleverolja från Madeleines Choice som är svenskbaserat (istället från den utländska sidan jag köper ifrån). Alternativt kan du använda jungfrutorskleverolja från Rosita som finns att köpa i Sverige. Den har en droppe tillsatt rosmarinolja för hållbarhet vilket skulle kunna vara osäkert för bebisar men jag har aldrig sett någon avråda från det. Vill du göra det ännu enklare kan du använda Möllers Tran Torskleverolja men använda 1 tsk istället för ½ tsk. Dessvärre har den citronsmak och om jag förstår rätt tillsatta syntetiska vitaminer på grund av att de naturliga vitmainerna förstörs i pastöriseringen. Jag har inte använt den men det kanske går eftersom det handlar om mycket små mängder. Jag skulle inte skippa torskleveroljan och använda D-droppar istället eftersom torskleveroljan förutom vitamin-D även innehåller vitamin-A, vitamin-E samt omega-3 som man gärna vill att barnet ska få i sig också.


Min bebis ska inte äta mjölkprotein. Vad gör jag?

WAPF har ett alternativt ersättningsrecept som utgår från lever och buljong. Har man en kvalitativ källa till getmjölk som inte är UHT-behandlad så finns det också en beskrivning på hur man gör en variant av mjölkersättningen. Du hittar båda recepten här. Jag har ingen erfarenhet av att använda dessa själv så jag kan dessvärre inte säga så mycket om dem. Varning för att produkten Super Infant (mjölksyrebakterier med bifidobacterium infantis) kan innehålla spår av mjölk (och soja!) om du väljer att använda denna ersättande produkt precis som i receptet här ovan. Skippa produkten om du känner dig osäker!


Min bebis ska inte äta soja. Vad gör jag?

Alla ingredienser i receptet oavn är utan soja med undantag för Super Infant (mjölksyrebakterier med bifidobacterium infantis) som kan innehålla spår av detta. Skippa produkten om du känner dig osäker!


Min bebis ska inte äta gluten/ägg/nötter/stenfrukter/potatisväxter osv. Vad gör jag?

Receptet innehåller inte detta.


Går ersättningen att göra vegetarisk?

Den mjölkbaserade ersättningen är vegetarisk så när som på gelatinet. Gelatinet gör att ersättningen är mer lättsmält för bebisen men du kan pröva att utesluta det. Försök inte ersätta gelatinet med agar-agar eller veganska geleringsprodukter. Dessa har liknande egenskaper men är helt väsensskilda (ofta kolhydratbaserade) från gelatin (protein) och är svåra för den känsliga bebismagen att bryta ner.


Går ersättningen att göra vegansk?

Nej, modersmjölksersättningen går inte att göra vegansk. Alla ingredienser är noga utvalda för att efterlikna modersmjölk i möjligaste mån. Om sammansättningen rubbas finns risk för att bebisen skadas, dels av ingredienser som bebisar inte tål att bryta ner och dels av olika näringsbrister. Är du ute efter ett veganskt alternativ, vänd dig till BVC!


Mer FAQ från Weston A. Price Foundation hittar du här.


Har du någon fråga eller kommentar kan du ställa den här nedan. Jag svarar i möjligaste mån på alla respektfulla inlägg som inte redan har blivit besvarade i texterna här ovan.

Stort lycka till med att mata din bebis!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Flaskmataren - 13 juli 2019 21:18

När jag fick mitt första barn 2018 så hade jag för avsikt att amma. Anknytningen, närheten, bekvämligheten och alla fantastiska nyttigheter i den färska mjölken som är perfekt anpassade efter den lilla bebisen, gjorde att jag såg detta som en naturli...

Ovido - Quiz & Flashcards